Descriere

Energia electrica de curent continuu produsa de panourile fotovoltaice este direct proportionala cu nivelul iradiantei solare si variaza in timp atit in tensiune cit si in curent. Pentru a fi utilizata la alimentarea consumatorilor, aceasta energie trebuie sa fie stabilizata si stocata, si daca este cazul transformata in energie electrica de curent alternativ pentru consumatorii clasici pe 230V / 50Hz.

Stabilizarea tensiunii de curent continuu obtinuta la iesirea panourilor fotovoltaice se realizeaza cu un echipament special numit regulator de incarcare

Regulatorul de incarcare indeplineste de asemenea si alte functii precum: alimentare consumatori de curent continuu cum ar fi: becuri, relee pe curent continuu, becuri pe led cu alimentare la 12V, sau consumatori sa nu depaseasca amperajul incarcatorului , detectare automata a tensiunii bateriei, protectie la conectare polaritate inversa, protectie la descarcare excesiva si la supraincarcare a bateriei, deconectare sarcina in functie de starea de incarcare (SOC) a bateriei, reconectare automata a sarcinii, compensare automata in functie de temperatura, comutare automata pentru iluminat pe timp de noapte etc.

Regulatorul de incarcare poate fi utilizat pentru alimentarea directa a consumatorilor de curent continuu, sau in tandem cu un invertor de baterii pentru alimentarea consumatorilor de curent alternativ.

Sunt utilizate numai in sistemele fotovoltaice neconectate la sistemul energetic national . Pe piata exista doua clase mari de regulatoare de incarcare : regulatoarele clasice de tip PWM (cu modulatie in impuls) si regulatoarele MPPT (cu urmarirea punctului de putere maxima). Regulatoarele de incarcare PWM se utilizeaza de regula in sisteme de putere mica si au un randament cu circa 15-30% mai mic decat al regulatoarelor de incarcare MPPT.

Alegerea corecta a regulatorului de incarcare solar se face in functie de tensiunea, curentul de incarcare si tipul de acumulatori (cu acid lichid, AGM sau Gel), tensiunea si curentul maxim al panourilor fotovoltaice, tensiunea si curentul maxim al consumatorilor etc.

Galerie foto / video