"In viitorul cel mai apropiat, Soarele va fi cheia de bolta a vietilor noastre.
Indiferent unde ne vom afla - la domiciliu sau la birou ne vom produce propria energie de la soare.
Revolutia utilizarii energiei solare va spori foarte mult libertatea noastra."
Panourile fotovoltaice realizeaza conversia directa a luminii in energie electrica la nivel atomic. Unele materiale au proprietatea de a absorbi fotoni de lumina si a elibera electroni. Acest efect poarta numele de efect fotoelectric. Atunci cand acesti electroni sunt captati rezulta un curent electric care poate fi utilizat ca electricitate.
Efectul fotoelectric a fost observat pentru prima data in anul 1839. Fizicianul francez Edmund Bequerel. Bequerel a descoperit ca anumite materiale pot produce cantitati mici de curent electric cand sunt expuse la lumina. In 1905, Albert Einstein a descris natura luminii si efectul fotoelectric pe care se bazeaza tehnologia fotovoltaica, lucru pentru care a primit mai tarziu premiul Nobel pentru fizica.
Primul modul fotovoltaic a fost realizat în Laboratoarele Bell in 1954. A fost inregistrat ca baterie solara si a fost considerat doar o curiozitate, prea scump pentru a fi utilizat pe scara larga. In anii 1960, industria spatiala a fost prima care a inceput sa utilizeze in mod serios tehnologia pentru a furniza energie electrica la bordul navelor spatiale. Prin intermediul programelor spatiale, tehnologia a avansat, fiabilitatea ei s-a îmbunatatit, iar costul a inceput sa scada. In timpul crizei energetice din anii 1970, tehnologia fotovoltaica a fost recunoscuta ca o sursa de energie electrica si in alte aplicatii decat cele spatiale.
Structura cristalelor poate fi: cristalina (mono/policristalina), sau amorfa.
In functie de tipul cristalului, putem distinge trei tipuri de panori fotovoltaice:
Panouri fotovoltaice monocristaline - se produc doar cu un material semiconductor absolut pur. Fibrele monocristaline sunt extrase din topitura de siliciu si apoi tesute astfel incat sa formeze placi fine. Nivelul de eficienta este relativ mare in cadrul acestui tip de productie
Panouri fotovoltaice policristaline
Panourile fotovoltaice amorfe (thin-film) - cu strat subtire - se obtin prin depunerea unei pelicule de siliciu pe sticla sau pe alt material folosit ca substrat. Grosimea stratului este mai mica de 1µm (grosimea firului de par uman este de 50-100 µm). Costurile de productie sunt mai mici din cauza ca materialul costa mai putin. Totusi, eficienta celulelor amorfe este mai mica decat cea a celorlalte doua tipuri de celule. Din acest motiv s-au utilizat in primul rand la echipamentele de joasa putere (ceasuri, calculatoare de buzunar), sau ca elemente de fatada.
In concluzie, fata de celelalte tipuri de panouri, cele policristaline au cel mai avantajos raport CALITATE-PRET.
Din 2009, firma italiana FUTURA SUN este producator de module mono si policristaline fotovoltaice. Dezvoltarea si comercializarea de produse diferite,ce pot fi utilizate la transformarea energiei solare in energie electrica este dovada ca aceasta trebuie sa fie accesibila majoritatii oamenilor.
IN CONDITII STANDARD (1000W/mp, 25 grade C, toleranta de masurare 3%):
IN CONDITII NOMINALIZATE (800W/mp si 45 grade C):